Глатке ноге су увек у моди.

Поступак епилације настао је одавно. Прва епилација почела је у Риму, у Грчкој. Службе за уклањање длака наручивале су само богати грађани, јер обични људи нису могли приуштити тако скупе ужитке.

Још од времена Клеопатре и Нефертитија, љепоте Египта су користиле восак за уклањање длачица или их извлачиле пинцетом. За то су ту били слуге. Из Египта је глаткоћа женске коже сматрана симболом младости и чистоће. Историчари су доказали да је први лек за уклањање длака дошао са краљицом Египта Нефертити из меда, љековитог биља, шећера и воска. Аналогија са овим алатом данас је схугаринг. Овај алат брзо, безболно и дуго времена уклања нежељене длаке на телу, а кожа остаје глатка и свиленкаста дуго времена.

Мало касније, у Турској су се појавиле траке од воска. Такође у Турској у купатилу појавиле су се посебне просторије за уклањање длака.

Када је земљу водила Цатхерине де Медици, епилација није постала толико популарна и за вријеме владавине Викторије била је потпуно забрањена - забранила је уклањање длака с тијела.

Оживљавање епилације почело је у двадесетом стољећу. Модерне жене могу обавити процедуру депилације код куће. Да бисте то урадили, користите модерне епилаторе, бритве. Дакле, постоје различите креме за депилацију. Али ефекат глатке коже остаје не тако дуго и потребно је све више и више бријати, а епилатор се користи рјеђе и ефекат глатке коже остаје дуго времена.

Када уклањате косу бритвом, нема нелагодности, осим ако се не исече,али веома ниска ефикасност у поређењу са уређајем, јер епилатор скупља длачице заједно са сијалицама. Већина епилатора има четкицу за масажу како би одвратила жену од неугодних осјета.


Епилација дуго није била само женска процедура. Све више мушкараца жели да се ријеши косе. Мушкарци, за разлику од жена, морају проћи више процедура, осим што је подручје раста длака опсежније.

Која је разлика између депилације и епилације?

У принципу, не постоје разлике. И та и друга метода уклања косу. Депилација је привремени ефекат. Обрише се само површински дио косе. Када се уклоне длаке, фоликул се распада. Уклањање длака се дешава заувек, бар док се не формира нова сијалица.

Данас је ласерско и ензимско уклањање длака хит. Уклањање длака је постало готово безболно. Свако, без обзира на пол, има свако право да буде атрактиван. Направите правило сваког месеца да бисте посетили козметичара.

И не заборавите муке с којима је све почело. Лепота је тако захтевна жртва!