Узроци губитка тежине код деце

Висина и телесна тежина су индикатори физичког развоја детета.Приликом сваке посете педијатру, деца млађа од 2 године су мерена и мерена за дужину тела.Постоје и други показатељи: обим главе и обим груди, мерењем којих је могуће дијагностиковати могућа одступања од стандардне скале.Ако су последњи параметри искривљени - онда највјероватније указују на патологије, дужину тијела - генетске показатеље, онда се губитак тежине или вишак често може исправити увођењем додатних производа у дјечју исхрану, елиминацијом нечега из хране, итд.

Фазе брзог раста и повећања телесне масе

Анатомија идентификује 3 фазе брзог раста и повећања телесне масе код детета:

  • 1године живота;
  • 4-5 година;
  • пубертет (пубертет).

Уобичајени узроци потхрањености код беба

1. Мало млеко.Бебе не добијају на тежини због недостатка млека од мајке.Дијете стално узима дојку, у паузама не може бити хировита, али се истовремено опоравља врло споро.Стручњаци се руководе развијеном скалом повећања тежине новорођенчади по мјесецима.Помоћи ће свакој мајци, прије него што посјети лијечника, сазнати како се развија њено дијете.

2. Неправилно храњење.Увођење комплементарних намирница треба да буде постепено и тачно: Похађати педијатар ће вам рећи колико грама производа (и шта) дати беби.

3. Болест црева.Ако је дете почело да губи на тежини, то може бити знак гастроентеритиса.Преглед лекара овде је обавезан.

4.Хладна болест.Пао нос, тешко дисање не дозвољава беби да нормално сиса дојку или да узме боцу.Као резултат тога, он не добија довољно.

5. Индивидуалне карактеристике устава.Новорођенче, у зависности од наследства, може бити "ратник" или "беба", тако да ако је имао густу градњу у својој породици, он би ставио више тежине од својих вршњака.

Дијете старо 4-5 година

Сви органи дјетета раде са страшном силом, адаптација је смањена, болести постају чешће, поремећена функционалност унутрашњих система тијела, брзина раста је успорена.Отуда препорука педијатра - прва посета дечјем тиму у вртићу до 4-5 година.

У доби од 14 година, развој организма се одвија брзим темпом, примјећује се нагли пораст, стога је у периоду пубертета потребно пратити однос висине и тежине код адолесцената.Лакше је поправити раније уочени проблем.

Зашто је тинејџер мршав

Обично се много пажње посвећује деци са прекомерном тежином, а тинејџер заборавља на мршавост.Разлози за добијање на тежини код тинејџера су:

1. ефекти прелазног доба;

2. брз метаболизам,

3. неуравнотежена дијета,

4. психолошки стрес,

5. болест анорексије.