Лепота женског тела

Женско тијело је лијепо, али та љепота је крхка, тако да се мора стално одржавати исцрпљујућим дијетама и вјежбама.Али овај циљ оправдава било каква средства!И велика већина жена дели ово мишљење, у вези са којим су се, нажалост, шарлатани и шпекуланти различитих врста постројили око индустрије лепоте, спорта, исхране и здравог начина живота.И сви они желе једну ствар - користећи превару да натерају несретне девојке да плате своје услуге.Зато су измислили најразноврсније и најнеобичније дијете, технике тренинга, козметику и тако даље.Иако, у ствари, можете сачувати лепоту тела на један, али поуздан, пут - свакодневни мукотрпан рад!

Ипак, колико год се радило на напорном и упорном раду, оно ипак мора бити ефикасно.А да бисте ефикасно пратили лепоту вашег тела, морате да следите принципе правилне исхране и основна правила физиологије.Има много таквих правила, али су главна: равнотежа калорија, однос БЈУК, принцип конзистентности и оптималности.

Калоријска равнотежа одређује однос калорија произведених са храном и потрошње калорија за физичку активност.Када је баланс калорија позитиван, односно, особа добија више калорија него што троши, онда анаболички процеси превладавају у телу, када је равнотежа негативна - катаболичка.Стога, када девојка жели да изгуби на тежини, њена калоријска равнотежа треба да буде негативна.Иначе, уу телу ће доминирати анаболички процеси, а девојка ће добити мишићну масу и /или маст.То је закон који се не може заобићи, и није важно шта та девојка ради, јер закони термодинамике то неће променити.Када калорије из хране долазе у више него што се троши на физичку активност, тежина особе се повећава, тако да апсолутно свака дијета за мршављење треба да створи дефицит калорија.

БЈУК се дефинира као протеини, масти, угљикохидрати и влакна, а однос ових хранљивих састојака нам је занимљив утолико што одређује рационалност прехране и дугорочне изгледе за одржавање младости, здравља и љепоте.Нећемо улазити у теоријску потребу за потрошњом свих хранљивих састојака хране, иако, због популарности вегетаријанства, ваља посебно издвојити потребу за добивањем протеина из извора животињског поријекла (извор: истраживање вегетаријанске заједнице од 07.06.2012.), али са практичне тачке гледишта, нас занима шта, колико и када јести.

  • У прве двије седмице циклуса, масти би требале заузимати 40% хране, протеина 35-45%, а разлика би требала пасти на влакна.
  • У друге две недеље менструалног циклуса, 20% масти, 35% протеина, 10% влакана и разлика у угљеним хидратима.

Апсолутна количина хранљивих састојака хране треба израчунати на основу цифара од 25-35 Кцал по килограму телесне тежине, узимајући у обзир да код масти има 9 Кцал и протеине, угљени хидрати и влакна су 4 Кцал.Према томе, када желите да изгубите тежину,онда морате јести 25 калорија или мање по килограму телесне тежине, када желите да добијете више.

Принцип конзистентности се односи на усклађеност свих аспеката циља, када особа једе, спава и тренира у складу са циљем који он тежи. Не можете јести толико да изгубите тежину, и да тренирате да би стекао, то неће радити! Да бисте променили пропорције тела - морате да се удебљате, да смањите масни слој - да изгубите тежину. Не постоје фундаменталне разлике у физиологији између мушкараца и жена, тако да можете прочитати о изградњи процеса обуке на Фит4Повер.ру управо овдје, али треба напоменути да се код дјевојчица стање тијела мијења овисно о фази менструалног циклуса. Дакле, прва два тједна циклуса оптерећења треба бити лагана, а друга тешка.

Оптималност је принцип који се примењује и на формулацију проблема и на избор методе за његово решавање. Неопходно је схватити да је за мјесец дана немогуће промијенити 1000%, а бескорисно је одмах схватити програме стручне обуке и дијете. Неопходно је поставити стварне задатке и изабрати методе њиховог рјешавања које сте способни овладати. Запамтите, ићи у правом смјеру ће престићи тркач који је залутао!