Брзи губитак тежине: штетан или користан?

За људе са прекомерном тежином нема више жеље да се изгуби 10 килограма или више за кратко време. Експресна дијета, која дозвољава неколико дана да се опрости са бујним облицима, данас има много. Међутим, радикални губитак тежине је веома опасан подухват који може озбиљно оштетити здравље особе. Неће донети корист и изглед губитка тежине: као резултат наглог смањења телесне тежине, депозити целулита ће постати још приметнији, а кожа ће постати млитава и на њој ће се појавити ружне стријке.

Брзи губитак тежине: више „за“ или „против“?

Неугодна посљедица било које методе експресног мршављења је ио-ио ефекат, у којем се брзи пад килограма враћа на своја мјеста у кратком времену. То је због чињенице да се особа не навикава да једе мање, већ једноставно привремено ставља тело у стресно стање и присилно га лишава уобичајене хране. Након одржавања круте исхране и смањења жељеног броја додатних килограма, особа се враћа у нормалну исхрану. Тело, које неко време није добило уобичајене калорије, почиње да се удаљава од стреса и надокнађује изгубљено време. Дословно за неколико дана он враћа изгубљену тежину.

Суштинска ограничења у исхрани имају негативан ефекат на мождану активност, тако да људи који се баве интелектуалним радом не могу да приступе томе. Ако се овај савет занемари, можете добити брз замор, оштећење памћења,раздражљивост и поспаност. Јаке дијете ће негативно утицати на здравље и добробит људи чији је рад повезан са озбиљним физичким напором. Радикална дијета изазива хронични умор, вртоглавицу и чак може довести до несвјестице.

Губљење тежине у кратком времену може прилично покварити ваш изглед. Нарочито негативно је приказана женама. Као резултат брзог губитка тежине међу дивљим полом, омражени целулит ће постати још приметнији. Људска кожа, која, иако има еластичност, са брзим мршављењем, неће имати времена да се правилно смањи, што ће довести до њеног прогибања у трбуху, куковима и подлактицама.

Негативни ефекти брзог мршављења се не завршавају. Људи који су успели да изгубе више од 10 кг у неколико недеља често дијагностицирају поремећаје пробавног система, пролапс унутрашњих органа, недостатак витамина. Злоупотреба експресне дијете доводи до крхкости костију и ноктију, губитка косе, погоршања видне оштрине.

Дакле, да резимирамо. Брзи губитак тежине сигурно има више минуса него плусева.

Съдържание на масто:

  • Брзи губитак тежине може погоршати хроничне болести и негативно утицати на ваше здравље и благостање;
  • Брзи губитак тежине искрено поквари ваш изглед (појављује се бледило лица, уморан изглед, кожа постаје млохава, целулит постајеуочљивији, ломови ноктију, коса испада;
  • Брзи губитак тежине је велики стрес за ваше тело.Када завршите са дијетом и почнете да једете као и обично, ваша тежина ће вам се вратити (можда чак и са неколико додатних килограма у резерви).

Брзи губитак тежине: како правилно смршати?

Како људи са прекомерном тежином могу изгубити тежину?Прво, морате да одустанете од сна о губљењу тежине у кратком времену.Уместо новопридошлих дијета које гарантују брзе резултате, саветује се да људи који пате користе методу губитка тежине без исхране на основу бројања калорија.Да би тежина почела да опада, особа која губи тежину треба да покуша да конзумира 1500-1800 калорија дневно, преферирајући воће, поврће, јела од житарица, месо без масти и млечне хране.Ови производи ће заситити тело виталним витаминима и минералима.Да би правилно израчунали калорије, особа која изгуби тежину треба да се заложи на табелу калорија различитих производа (може се наћи на интернету или у специјалној литератури).

Захваљујући умјереној прехрани, тежина ће се полако смањивати без штете по здравље.Како се не би изгубила кожа током губитка тежине, ограничења у исхрани треба комбиновати са умереним физичким напором (јутарње вежбе, трчање, скакање, аеробика, пливање, јога).Користећи ове мере, особа ће бити у стању да се раздвоји са прекомерном тежином без штете по здравље.И да би одржали хармонију, он инаставите да пратите калорије своје исхране.

Али ако, унаточ свим горе наведеним разлозима, желите брзо изгубити тежину, помоћи ће вам дијета за брзи губитак тежине.